Nilüfer Kütüphane Günleri sona erdi
Nilüfer Belediyesi tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ‘Nilüfer Kütüphane Günleri’, Cumhuriyetin Birinci Yılı: 29 Ekim 1923 – 29 Ekim 1924 Stand Seçimi ve ‘Kütüphanenin Geleceği’ konulu söyleşiyle sona erdi. Cumhuriyet’.
Nilüfer Belediyesi’nin, Cumhuriyetin 100’üncü yılını bir dizi etkinlikle kutlayan ‘Cumhuriyet ve…’ konulu Kütüphane Günleri sona erdi. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği 8 günlük programda 8 söyleşi, 3 atölye çalışması gerçekleştirildi, 1 stant görüntülemeye açıldı. Her yaştan yoğun katılımın olduğu ve değerli akademisyen, gazeteci, sanatçı ve yazarların katıldığı etkinliklere Cumhuriyet; Sanattan edebiyata, medyadan siyasi hayata kadar her yönüyle tartışıldı.
Programın son gününde ise akademisyenler Cem Say, Haluk Levent ve Özgür Mumcu’nun katılımıyla ‘Cumhuriyetin Geleceği’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet ve CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala da katıldı.
Programın ilk konuşmacısı Akademisyen Haluk Levent, Cumhuriyetin önümüzdeki yıllarda nasıl bir toplumsal yapı oluşturacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Burada sıkıntıların olduğunu belirten Levent, büyüme kısıtı nedeniyle büyük bir kapitalizmin kendi sınırları içerisinde varlığını doğal yollarla savunmasının mümkün olmayacağını söyledi. Verimliliğin artırılmasında da sorunlar yaşandığını belirten Levent, “Teknoloji hızla geliştikçe verimliliğin artmasını bekliyoruz ama milli gelirler düzeyinde baktığımızda verimlilik düşüyor. ABD ve Avrupa’da düşüyor. Ekonomistler bunu anlamaya çalışıyor. “Buna üretkenlik paradoksu diyorlar” dedi.
Buradan nasıl çıkılacağını değerlendiren Levent, odak noktasının dağıtım olması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla kamusal alanın yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Levent, şöyle konuştu: “Bunun şekli Cumhuriyet olabilir. Demokratik bir cumhuriyet olabilir. “Başka bir şekli olabilir ama bir yolunu bulmamız lazım” dedi.
Akademisyen Cem Say, gelecekte Cumhuriyetin nasıl olacağını kimsenin bilemeyeceğine dikkat çekti. Dünyada öngörülen sorunların yanı sıra öngörülemeyen gelişmelerin de yaşandığını belirten Say, bu konulara hazırlıklı olmanın önemine değindi. Örnek olarak siyasetçilerin veya yöneticilerin yapay zekaya ne kadar hazır olduklarını soran Say, “Bu nedenle ülkelerin çeşitli uzmanlık alanlarında uzmanlaşmış, çok çalışmış, tüm kitapları okumuş, araştırmış ve araştırmış insanlardan oluşan kurumlara sahip olması gerekiyor. bu alanda katkılarda bulundu. Buna üniversite de denir. “Mümkünse üniversitelerinizi yok etmemeye çalışmalısınız” dedi.
Akademisyen Özgür Mumcu değişimin hızına dikkat çekti. Temsili demokrasinin tarım ve sanayi toplumundan unsurları olan bir model olduğunu belirten Mumcu, “Yeni çağımızda teknolojik gelişmeleri kullanarak başka bir özyönetim biçimine mi yönelmeliyiz? Çünkü İçişleri Bakanının bana tebligat gönderebildiği ama benim cevap veremediğim bir sistem içerisindeyiz. Bir formda tek taraflı olarak erişilebilir. Güvenliğimizi ve siyasi fikirlerimizi gizli tutma hakkımızı koruyacak e-demokrasi gibi bir sistem bulunabilir mi? Doğrudan demokrasinin formülü bulunabilir mi? “Temsili demokrasinin bugünkü durumda biraz yavaş geldiğini düşünüyorum” dedi.
Programın sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, akademisyenlere teşekkür plaketi verdi ve ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı. Program kapsamında Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları Cumhuriyetin İlk Yılı: 29 Ekim 1923 – 29 Ekim 1924 Stand Seçkisi Akkılıç Kütüphanesi’nde gösterime açıldı. Günlük hayata dair çeşitli etkinlikler, spor ve dans müsabakaları, kültür ve sanat hayatından haberler, Türkiye’de ilk kez Cumhuriyetin ilanından bu yana ilk kez anlatılan çizgi filmlerden seçilen eserler izleyicilere sunuldu. Bir ay boyunca ziyarete açık kalacak standın tasarımında emeği geçen Tülay Palaz’a Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet plaket verdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı